|
ประวัติ Rice Organic Shop กลุ่มวิสาหกิจชุมชนข้าวฮางงอก "แม่สุชาดา" และ "คุณแม่" กลุ่มได้ริเริ่มจัดตั้งขึ้นตั้งแต่ในปี 2553 โดยเริ่มแรกมีสมาชิกกันประมาณ 10 คน เริ่มจากทำข้าวหอมมะลิ เพียงชนิดเดียว แต่เนื่องจากผู้บริโภคต้องการข้าวที่หลากหลายมากขึ้นทางกลุ่ม จึงเริ่มซื้อข้าวพันธุ์ข้าวไรซ์เบอรี่มาจาก ม.เกษตรฯมาทดลองทำ ซึ่งได้รับการ ตอบรับที่ดีมากและทางประธานกลุ่มต้องการขยายกลุ่มโดยชักชวนคนใน หมู่บ้านและญาติที่รู้จักเข้ากลุ่มเพิ่ม จนทำให้ในกลุ่มมีจำนวนสมาชิกทั้งหมด 33 คน นอกจากนี้เรายังมีโรงปุ๋ยชีวภาพเป็นของกลุ่มเอง โดยได้นำมาสนับ สนุนสมาชิกในการปลูกข้าว และเริ่มจากหมู่บ้านฝั่งแดงและอนาคตจะเริ่มขยาย ไปยังหมู่บ้านต่างๆ จนปัจจุบัน มีพื้นที่ปลูกจำนวน 500 ไร่ และมีพันธุ์ข้าว ที่ปลูกทั้งหมด 6 ชนิด คือ ข้าวหอมมะลิ105 ข้าวหอมนิล ข้าวหอมมะลิแดง ข้าวก่ำ และ ข้าวเหนียว กข.6 ข้าวไรซ์เบอรี่ จุดเด่นของผลิตภัณฑ์
ข้าวของวิสาหกิจชุมชนผู้ผลิตข้าวกล้องงอกบ้านฝั่งแดง ที่นำมาแปรรูปเป็น “ข้าวฮางงอก” เมื่อนำมาหุงรับประทานแล้ว มีคุณสมบัติ หอม นุ่ม หวาน อร่อย เนื่องจากสภาพพื้นดิน ในเขตอำเภอธาตุพนม เป็นดินปนทราย ดินลูกรัง และ มีธาตุอาหารพิเศษ จึงทำให้ข้าวที่ปลูกในพื้นที่จังหวัดนครพนม มีความหอม นุ่ม อร่อย ซึ่งเมื่อนำมาผ่านกระบวนการแปรรูปเป็นข้าวฮางงอกแล้ว จึงทำให้มี สีเหลืองทอง เมล็ดใส สวยงาม มีประโยชน์มากมาย น่ารับประทาน
มาตรฐาน และรางวัลที่ได้รับ
1. มาตรฐานสินค้าโอทอป 4 ดาว ปี 2555
2. รับรองเกษตรอินทรีย์ จาก Bioagricert thailand co. ltd (ประเทศอิตาลี) ตรวจทุกปี
ความสัมพันธ์กับชุมชน
1. ส่งเสริมอาชีพให้คนในชุมชนมีรายได้มีงานทำ โดยใช้แรงงานจากคนใน ชุมชนผลิตข้าวฮางงอก
2. ส่งเสริมเกษตรกรผู้ปลูกข้าวในชุมชน โดยการรับซื้อข้าวพันธุ์ ซึ่งซื้อ ข้าวในราคาที่สูงกว่าโรงสี
3. คนในชุมชนได้รับประทานข้าวที่มีคุณค่า มีสารอาหารที่เป็นประโยชน์ต่อร่างกาย
|
|
" Organic rice "
What is Organic rice?
Organic farming is a form of agriculture that relies on techniques such as crop rotation, green manure, compost and biological pest control. Organic farming uses fertilizers and pesticides but excludes or strictly limits the use of manufactured (synthetic) fertilizers, pesticides (which include herbicides, insecticides and fungicides), plant growth regulators such as hormones, livestock antibiotics, food additives, genetically modified organisms, human sewage sludge, and nanomaterials
What is involved to growing organic rice?
1. You need to follow the strict standards for production and processing as set by the certifying body.
2. You may need to develop and submit annual plans showing that you will meet the production and processing requirements of the certifying body
3. You can only be certified ?organic? if your produce is grown on land, which has been free of prohibited substances (e.g., artificial chemical pesticides and fertilizers) for three years prior to certification.
4. The major challenges of growing rice organically relate to nutrient management and weed control. Examples of key practices include: a.Nitrogen is usually provided through the growing of legume cover crops.
5. You will need to keep detailed records of methods and materials used in growing or processing organic products to demonstrate that standards have been maintained and audited.
6. You will usually require that a third party certifier approved by the national certifying body has annually inspected all methods and materials.
What other factors do I need to consider in producing organic rice?
? Determine the potential market (price and size) for the proposed product.
? Determine whether there is adequate availability of any needed inputs to make the venture economic.
? Determine whether adequate product can be produced to continuously meet the market demand on time and at the quality required.
? Determine facility needs, capital and financing requirements, potential costs and returns.
? Analyze infrastructure needs and costs in ensuring constant and timely supply of product.
? A certification mechanism is required.
|
กลุ่มวิสาหกิจชุมชนการผลิตข้าวกล้องงอก หมู่ 9 ต.ฝั่งแดง
1 ม.9 ต.ฝั่งแดง อ.ธาตุพนม จ.นครพนม 48110
โทร : 091-7165200, 086-4596354
E-mail : khaokhunmae@gmail.com
Facebook : KHAO KHUN MAE
|








ความคิดเห็น
แสดงความคิดเห็น